OTVORENO PISMO SVIM STRANKAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ

MOLIMO VAS DA PRIHVATITE DIJASPORU KAO SASTAVNI DIO
HRVATSKOG NARODA I OMOGUĆITE DIJASPORI UČEŠĆE
U VLASTI REPUBLIKE HRVATSKE

Hrvatski narod je najraseljeniji narod na svijetu. Van domovine Hrvatske živi cca 4 miliona hrvatskih građana i njihovih pokoljenja. Mnogi od tih ljudi dok nisu dobili svoju državu i nisu imali građanska prava, tretirani su kao nepoželjni. Nazivani su raznim imenima, mnogi se nisu smjeli ni vratiti u Hrvatsku. Njihov najveći grijeh je bio što su htjeli svoju državu Hrvatsku.
U domovinskom ratu oni su podmetnuli leđa, moralno, materijalno i direktnim učešćem oslobađanju Hrvatske gdje su mnogi dali svoje živote pomogli su kod stvaranja Hrvatske države.
Sada kada imaju svoju državu istoj toj dijaspori se uskraćuje pravo učešća u vlasti, pravo na svoje predstavnike u Saboru Republike Hrvatske, pravo da budu zastupljeni kao hrvatski građani. Dijaspora je ogorčena kada su joj Ustavom oduzeta prava i kada je broj saborskih zastupnika sa 12 smanjen na šest. Vladajuća stranka SDP na čelu sa gosp. Ivicom Račanom, kada su izbacili prava dijaspore iz Ustava Republike Hrvatske (kojim su bila garantirana prava dijaspore na zastupnike u Saboru Republike Hrvatske), tada su garantirali da se prava hrvatske dijaspore neće smanjiti i da će se Izbornim zakonom prava dijaspore zaštititi. Danas ta ista Vlada, isti predlagači, gosp. Mato Arlović koji je kao i predsjednik stranke Ivica Račan, dali ta obećanja, predlažu Izborni zakon kojim se dijaspori oduzimaju prava na zastupnike u Saboru Republike Hrvatske.
Molimo sve političke stranke da ne dozvoli SDP-u i njenom predsjedniku da oduzmu prava dijaspore na zastupnike u Saboru Republike Hrvatske. SDP praktično ne priznaje dijasporu kao sastavni dio hrvatskog naroda. Dijaspora se otuđuje od matične države. Time se nanosi neprocjenjiva šteta Hrvatskoj i hrvatskom narodu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.
Molimo sve političke stranke u Hrvatskoj da vratite dijaspori njenih 12 zastupnika, priznaju dijasporu kao sastavni dio hrvatskog naroda i time kontakt s dijasporom. Hrvatski građani koji se nalaze diljem svijeta mogu pomoći Hrvatskoj i hrvatskom narodu. Oni to hoće, ali Hrvatska i građani koji žive u Hrvatskoj i hrvatska Vlada mora dokazati da te Hrvate prihvaćaju kao ravnopravne pripadnike hrvatskog naroda sa svim pravima i obvezama koja im je ranije Ustav garantirao. Lažnim obećanjima da se neće smanjiti prava dijaspore, prevaren je hrvatski narod i dijaspora. Sve stranke u Republici Hrvatskoj trebale bi se odnositi prema Hrvatima van domovine Hrvatske majčinski a ne maćehinski.
Molimo Vas da prijedlog dijaspore podržite i donesete Izborni zakon kojim će dijaspora imati 12 zastupnika u Saboru ili udio od 10% od ukupnog broja. Dijaspora treba da sama bira svoje zastupnike, a da bi to mogla, u Izbornom zakonu bi trebalo odrediti izborne jedinice za dijasporu, i to:

1. Izborna jedinica Hrvatska (povratnici)
Pravo biranja 1 (jednog) zastupnika u Saboru Republike Hrvatske

2. Izborna jedinica Amerika
Pravo biranja 2 (dva) zastupnika u Saboru Republike Hrvatske
3. Izborna jedinica Australije i New Zelanda
Pravo biranja 2 (dva) zastupnika u Saboru Republike Hrvatske
4. Izborna jedinica Europe engleskog, francuskog, španjolskog i talijanskog
govornog područja
Pravo biranja 1 (jednog) saborskog zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
5. Izborna jedinica Njemačka
Pravo biranja 1 (jednog) zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
6. Izborna jedinica Švicarske i Austrije
Pravo biranja 1 (jednog) saborskog zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
7. Izborna jedinica Kanade
Pravo biranja 1 (jednog) saborskog zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
8. Izborna jedinica Istočnih zemalja
Pravo biranja 1 (jednog) saborskog zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
9. Izborna jedinica Bosne i Hercegovine
Pravo biranja 1 (jednog) zastupnika u Sabor Republike Hrvatske
10. Izborna jedinica Slovenija i sve druge države bivše Jugoslavije
Pravo biranja 1 (jednog) saborskog zastupnika u Sabor Republike Hrvatske.

Pravo na predlaganje zastupnika po navedenim izbornim jedinicama imaju sve hrvatske udruge i organizacije koje djeluju na tom području. Svako drugo rješenje kojim dijaspora ne bi direktno birala svoje zastupnike po teritorijalnom području, neće biti zastupnici dijaspore i kao takve ne mogu zastupati interese dijaspore.
Molimo Vas podržite prijedlog dijaspore, jer je isti u interesu hrvatskog naroda u Hrvatskoj i u svijetu.

Poreč, 26. veljače 2003.god.

Koordinator Kluba:
Niko Šoljak prof.ing.


 

INDEX