INTERNACIONALNI KLUB HRVASKIH ISELJENIKA, POVRATNIKA I INVESTITORA IZ DIJASPORE


OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU SABORA REPUBLIKE HRVATSKE GOSP. ZLATKU TOMČIĆUPoštovani gospodine Predsjedniče!

Odbili ste molbu mladih kao Predsjednik Sabora niste izdvojili jednu ku-nu, kako bi mladima iz svijeta pomogli da se nađu na Prvom Saboru Mladih iz Dijaspore.
Mladi pripadnici hrvatskog naroda koji žive i rade diljem svijeta, hrvatski Sabor doživljava kao svoju najvišu zakonodavnu vlast sa dužnim poštovanjem prema instituciji i Vama, kao Predsjedniku.
Da ste dali pomoći jednu kunu, bili bismo Vam zahvalni, znali bi da Vam je stalo do hrvatske mladosti. Mladosti koja Hrvatsku i hrvatski narod nose u srcu, koji kao stranci žive i rade u drugim zemljama svijeta. To su mladi koji znaju cijeniti svoju državu kojoj su pomogli. Mnogi su svoje živote stavili na raspolaganje kako bi se Hrvatska obranila od agresora. Mnogi su izgubili svoje mlade živote koje su ugradili u temelje svoje države Hrvatske.
Boli srce samom pomisli da danas Vi koji uživate plodove njihovih žrtava, danas ih ne priznajete, ne želite sa njima uspostaviti kontakt , ne želite im pomoći, kako bi lakše uspostavili suradnju, napravili program zajedničkog rada i zajedničkog pronalaženja puta u bolje sutra …
Kako objasniti tim ljudima u Americi, Australiji, Europi i drugim državama svijeta da su nepoželjni u Hrvatskoj, da aktualni vlastodršci u Hrvatskoj ne žele sa njima uspostaviti kontakt, da za njih u Hrvatskoj ne žele potrošiti niti jednu kunu.
Hrvatski Sabor i Vi osobno koji raspolažete sredstvima, pronalazite načina kako financirati i podržati mnoge programe (što je za pohvalu) ali kada je Dijaspora u pitanju, tu pomoći nema, te pripadnike Hrvatskog naroda ne priznajete. Oni Vašu pažnju ne zaslužuju a kamoli da bi se potrudili pomoći tim mladim ljudima, pa čak ih osobno pozdraviti i zahvaliti im što troše svoj novac i vrijeme, kako bi pronašli put očuvanja svog nacionalnog kulturološkog i drugog identiteta kao pripadnici Hrvatskog Naroda umjesto takvog jednog humanog gesta, Vi ih grubo odbijate, citiram: «Izvješćujemo Vas da je predsjednik Hrvatskog Sabora gosp. Zlatko Tomčić primio zamolbu za sponzorstvo Prvog Sabora mladih iz Dijaspore. Nemamo osiguranih sredstava za sponzorstvo, te nismo u mogućnosti udovoljiti Vašoj zamolbi» završen citat sa potpisom predstojnika ureda.
Da li Vi gospodine Predsjedniče znate:
1. 1. Kolika su sredstva mladi skupili i uplatili na račun Hrvatske za obranu u najtežim danima stvaranja države, a time i Državnog Sabora kojem ste Vi predsjednik. Ponosite se time, a pod noge bacate one koji su svoju krv dali koji su svoj novac dali, koji su dali dio sebe. Vi im danas u znak zahvalnosti uskraćujete svoju podršku financijsku i moralnu.
2. 2. Koliko su mladi iz Dijaspore skupili i dopremili humanitarne pmoći u Hrvatsku
3. 3. Koliko mladih iz Dijaspore je poginulo, braneći Hrvatsku od agresora u domovinskom ratu
4. 4. Koliko je mladih pripadnika hrvatskog naroda na raznim funkcijama u međunarodnim organizacijama i na visokim dužnosti a u raznim institucijama u svijetu
5. 5. Da li znate da su ti mladi ljudi, ma gdje bili, potrebni Hrvatskoj i hrvatskom narodu.
6. 6. Da li znate da hrvatski narod u Hrvatskoj prihvaća Dijasporu kao sastavni dio hrvatskog bića
7. 7. Da li znate da Dijaspora, posebno mladi neće nikome dozvoliti, pa ni Vama da im otme Hrvatsku i njih otpiše , makar Vi i drugi vlastodršci u Hrvatskoj na sve načine grubo ih odbacit nećete u tome uspjeti, jer je Hrvatska država njihova isto koliko i Vaša bez obzira što Vi uživate sve privilegije i koristite je a oni nemaju nikakva prava čak ni na svoje zastupnike u Saboru kojem ste Vi Predsjednik.

Žalostan i tužan je odnos Vas hrvatske vlasti prema Dijaspori. Četiri godine rada Kluba za Dijasporu pod Vašom vlasti, nešto manje. Od kada ste Vi na vlasti 80 miliona kuna ste podijelili raznim udrugama, a Dijaspora nije dobila ni jednu kunu. Održan je PRVI SABOR DIJASPORE, niste pomogli, iako znate da je neke iz prekomorskih zemalja koštao dolazak , preko 2.000,00 dolara. Sada Sabor mladih iz Dijaspore opet nij jednu kunu, a znate da ti mladi ljudi od kojih su još studenti, nemaju novaca i da ih treba pomoći kako bi lakše podnijeli trošak puta i boravka u Hrvatskoj.
Tu omrženu Dijasporu kao da treba otpisati. Dali su novac, omogućili su nam da dođemo do svoje države. Sada je to država naša, i Dijaspora nam više ne treba, sada smo dovoljni sami sebi. Prodajemo, rasprodajemo i dijelimo kao da nam je ćaća ostavio u nasljedstvu. Postavlja se pitanje čije, sa kojim pravom i u ime koga i do kada. Zar to nisu novci i Dijaspore, zar Dijaspora nije učestvovala u stvaranju nacionalnog bogatstva Hrvatske koje se sada krcmi koja kumova slama.
Molimo Vas gospodine predsjedniče Sabora Republike Hrvatske, promijenite
odnos prema Dijaspori , posebno prema mladima. Prihvatite ih kao sastavni dio
Hrvatskog naroda učinite sve što je u Vašoj moći, pomozite. Odnosite se prema
mladima iz Dijaspore kao prema vlastitoj porodici, kako bi znali da je Hrvatska Vlast i njihova vlast, da su im to prijatelji na koje uvijek mogu računati.


Poreč, 21. svibnja 2003. g. Predsjednik:
Niko Šoljak prof. ing.


 

INDEX