INTERNACIONALNI KLUB HRVATSKIH ISELJENIKA,
POVRATNIKA I INVESTITORA IZ DIJASPORE
Poreč, Vl. Gortana 2
Tel. 052/431-575
Tel. 052/431-427
Fax: 052/434-006
Email: dijaspora@hi.hinet.hr
www.ic-hrvatskadijaspora.hr

PREDSJEDNIKU VLADE RH Gosp. Ivici Račanu
ZAGREB


OTVORENO PISMO

Štovani gospodine predsjedniče!

Ni sami nismo bili svjesni koliko je danas postalo hendikep u Hrvatskoj državi imati hrvatski predznak u naslovu udruge te još uz to baviti se povezivanjem hrvatske i domovinske hrvatske u svojoj djelatnosti. Nismo bili svjesni da je grijeh okupljati hrvatsku iseljenu inteligenciju, raditi za opće dobro, boriti se za njihova prava i osiguravati preduvjete da nam u zajedničkoj domovini bude ljepše. Očekivali smo da naša djelatnost bude stimulirana odnosno barem verbalno podržana i od Vas i političkih stranaka na vlasti. Imali smo i imamo program koji je u funkciji «krpanja» hrvatskog nacionalnog biča, izgradnje mostova povjerenja između dijaspore i domovinske hrvatske Nismo znali ono što sada znamo – Vas uopće za to nije briga…. Stečeni animozitet prema hrvatskoj dijaspori, stvar povijesnog naslijeđa, prati Vas i u vrijeme kada nije baš «toliko grješno i nezakonito» disati i misliti hrvatski u Hrvatskoj državi. Olako zaboravljate da svoju političku funkciju u društvu dugujete onima koji su zbog te ideje u temelje hrvatski državi dali svoje živote, svoje zdravlje. Zaboravljate da je tu istu državu stvarala, izgrađivala i ona, toliko Vama omražena hrvatska dijaspora.
Stimuliranje udruga i klubova koji se bave ovom djelatnošću umjesto da postane dio nacionalne strategije, svesrdno podržana kao moralna i ljudska obaveza, sudeći po stavu kojeg ima vaša komisija za udruge postala je «non grata». Jer, tri godine ovaj Klub se natječe za novčanu pomoć za svoj rad, i sve tri godine je odbijen. Nije jasno – zašto?
U obrazloženju odbijanja ove godine navodite kako Klub nema jasne ciljeve i korisnike. Da nije smiješno bilo bi tragično. U opisnom dijelu čak smo se našalili u rubrici «preporuke» gdje smo napisali da imamo preporuke od boga. Poznavajući vaš dosadašnji stav vezan za Klub i potporu dijaspori, znali smo da takvu preporuku ne možemo dobiti od Vas, ali smo ipak imali (sada je jasno pogrešnu …) nadu da ćete prepoznati djelatnost i program Kluba i da ćete ga podržati. Istog onog Kluba koji je uspješno organizirao I. Sabor hrvatske dijaspore, koji je uspješno izdao Zbornik Sabora (jedan primjerak Vam je dostavljen, ali ste ga vratili) i koji svojim aktivnim djelovanjem kroz medije nastoji progurati interese dijaspore, boreći se za njenom legitimno pravo da imaju svoju domovinu – ma gdje živjeli.
Kluba kojeg sustavno ignorirate i odbijate mu dati potporu za svoj rad.
U isto vrijeme raznim udrugama je pružena pomoć kao što su: Srpski demokratski forum po tri osnova, Zajednica Srba Rijeka, Srpski demokratski forum po dva osnova, Njemačka narodnosna zajednica, Bošnjačko dobrotvorno društvo, Udruga Roma, Zajednica Roma itd.
Nismo protiv toga da se i ovim Udrugama pruži pomoć i potpora, ali vrlo vjerojatno ovog pisma ne bi ni bilo da se naš Klub recimo zove Klub Srba – povratnika «Oluja». Tada bismo tu potporu glatko dobili jer su tu jasni ciljevi i korisnici. Samo, gospodine predsjedniče, čiji ciljevi i čiji korisnici?
I da Vas na kraju razočaramo, Klub ipak ide dalje. Sa jasnim ciljevima i jasnim korisnicima, i bez Vaše potpore. No, možda je u konačnici tako i bolje. Podigli ste ugled Klubu i otvorili nam oči. Glupo je , na kraju, priznajemo, da smo tržili potporu od Vaše vlade budući da smo trebali znati da oni koji ne priznaju i ne prihvaćaju hrvatsku dijasporu, neće poduprijeti ni klub koji ih okuplja.

Sa štovanjem,
KOORDINATOR KLUBA:

Niko Šoljak, prof. ing.


 

INDEX