INTERNACIONALNI KLUB HRVATSKIH
ISELJENIKA, POVRATNIKA I INVESTITORA
IZ DIJASPORE UPUĆUJE
O T V O R E N O P I S M O
MINISTRICI VESNI ŠKARE-OŽBOLT I
PREDSJEDNIKU VRHOVNOG SUDA RH
GOSP. JADRANKU CRNIĆU
Poštovana gospodo!
Neugodno ste me iznenadili Vašom najavom za povećanje sudskih pristojbi, koje su danas u Hrvatskoj previsoke s obzirom na materijalno stanje građana i usluge koje ti sudovi pružaju. Na zahtjev Kluba da se sudske pristojbe smanje, bivša vlast je za 50-70% smanjila te pristojbe shvativši da visoke sudske pristojbe ne rješavaju sudske sporove nego sudovi, koji u Hrvatskoj ne funkcioniraju.
Iznenađujuće su Vaše najave kojima činite istu pogrešku koju je bivša vlast učinila. Uvidjevši kao grešku, ona smanjenjem abnormalnih sudskih taksi istu djelomično ispravlja.
Gospođo Ministrice, Vašom najavom povećanja sudskih pristojbi za one koji traže sudsku zaštitu je korak nazad, što je nedopustivo, još je nedopustivije da Vi Vašim prijedlogom za nerad i neefikasnost sudova kažnjavate građane koji putem suda traže zaštitu svojih prava. Umjesto da liječite bolest, Vi optužujete bolesnika zašto je došao doktoru da ga izliječi.
Molimo Vas, gospođo Ministrice, nemojte dozvoliti da hrvatski građani koji zaštitu svojih prava traže putem nefunkcionalnih sudova čekaju 20 i više godina. Neki prije umru, nego što ih sud zaštiti.
Kažnjavate ih zato što putem suda traže svoja prava, a kažnjeni su samim time što su njihova prava ugrožena. Možete li zamisliti u kakvom su stanju ljudi koji 24 godine (možemo Vam dati konkretno ime i prezime) čekaju njihov spor koji nije riješen jer ih se uvijek maltretira. Svoja prava ne mogu ostvariti. Mislite li da su niske ili preniske takse za to krive?
Koliko se ministara i predsjednika Ustavnog suda RH promijenilo u tih 24 godine? Nažalost, svi oni sebi stvaraju imidž uvodeći nešto novo, natječući se tko će više građane optužiti, tko će građane više opteretiti da su krivi što traže sudsku zaštitu. Bojim se da Vi nastavljate gdje su Vaši prethodnici stali i mnogi ministri i predsjednici Vrhovnog suda i drugi išli su u njihovu sudstvu od dna, ne da se rješavaju predmeti, nego da se tone sve dublje i dublje.
Gospodin Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, na komentar da ima neriješenih tri milijuna i sto tisuća sudskih predmeta kaže, citiram: '' Kakvi smo mi to ljudi, kada je praktično svaki građanin Hrvatske sudjelovao u sudskom postupku''. Završen citat.
Gospodine Predsjedniče Vrhovnog suda Hrvatske, možda bi bilo bolje da si postavite pitanje: ''Kakav sam ja to čovjek na mjestu Vrhovnog suda Hrvatske, koji vrši tako visoku funkciju, a dozvolio sam da hrvatsko sudstvo ne funkcionira?'' Prema Vašoj tradiciji, nisu krivi za nefunkcionalno sudstvo ministri i predsjednici sudova u Hrvatskoj, nego hrvatski građani. Možda bi bilo najbolje promijeniti Hrvatski Narod, jer, vladajući su dobri a narod ne vrijedi. Molimo Vas gospođo Ministrice i gospodine Predsjedniče Vrhovnog suda RH, odustanite od optuživanja hrvatskih građana. Organizirajte se, i dobrom organizacijom i poštenom nagradom poštenim sucima, a sankcioniranjem nepoštenih, pomozite građanima Hrvatske da ostvare svoja prava putem sudova. Sudovi postoje zbog građana, a ne građani zbog sudova.
Hvala na razumijevanju.
Poreč, 25.svibnja 2004.g. Koordinator Kluba:
Niko Šoljak prof. ing.


 

INDEX