INTERNACIONALNI KLUB HRVATSKI ISELJENIKA
POVRATNIKA I INVESTITORA IZ DIJASPORE
P O R E Č
GLAS ISTRE - PULA
JUTARNJI LIST - ZAGREB
NOVI LIST – RIJEKA
SLOBODNA DALMACIJA – SPLIT
VJESNIK - ZAGREB
VEČERNJI LIST – ZAGREB

PREDMET: Javno priopćenje, objavljivanje,
zamoljava se!

U privitku Vam dostavljamo priopćenje Kluba koje se odnosi na potpisivanje protokola između Ministra RH, gosp. T. Picule i Ministra SRJ – Gorana Svilanovića glede Prevlake. Molimo da isto objavite u Vašoj tiskovini:
Kako sada stvari stoje – na Prevlaci će (izgleda) oživjeti ponovno «bratstvo i jedinstvo». Ova prevaziđena i za hrvatski narod pogubna povijesna zabluda ugledati će svijetlo dana protokolom potpisa između ministra vanjski poslova RH, gosp. Tonina Picule i ministra spoljni poslova SRJ – Gorana Svilanovića kojim se uređuje nadzor nad hrvatskim morem i hrvatskim kopnom na poluotoku Prevlaci. Jer, kako drugačije protumačiti zajedničke ophodnje u kojima bi, u istom čamcu ili brodu, bili oni koji su osvajali hrvatski državni teritorij i oni koji su bili napadnuti i u krvlju ga branili. Počinitelji i žrtve, u jednom brodu – scenarij je kojega ni veliki Pranz Kafka – ne bi mogao smisliti. Ali, netko može!!!
Klub kao organizacija koja okuplja brojne hrvate diljem svijeta i iz hrvatske oštro se protivi takvom protokolu smatrajući da hrvatsko more i kopno mogu i trebaju nadzirati samo hrvatski policajci i – nitko više.
Misija UN-a koja je od Prevlake napravila exteritorijalni kazamat elegantno je nakon dugog niza godina zaključila da ona nema tu više što raditi i u «bratske ruke» spustila vrući krumpir. Velikodušno kao što su onomad uveli embargo na naoružanje hrvatskoj prepustivši nas kao «raspamećeni rimski imperator goropadnom lavu u balkanskoj areni» koji nas je trebao pojesti kao međuobrok. No, kako se ponekad dešava da David pobjedi Golijata, tako smo i mi uspjeli tome lavu izbiti zube, jer očito je – lav je imao oštre zube, još oštrije pandže, ali je imao zečije srce. Poznata je činjenica da i danas, nakon svega, ima onih koji navijaju za takvog lava u svijetu (što je razumljivo jer neke države još nisu preboljele raspad ex jugoslavije), ali nas žalosti što tih navijača imamo i u vlastitoj kući.
Takvo ponašanje, a posebice protokol koji se potpisuje, samo je još jedan u nizu«gafova» hrvatske diplomacije koja se nastoji uviti u celofan nekakve pobjede. Međutim – mišljenja smo, ako ćemo udobrovoljavati susjede dajući im svoju zemlju – može li nam se sutra desiti da zbog naše darežljivosti bez nje i ostanemo.

Poreč, 14. prosinca 2002. god.
KOORDINATOR KLUBA:
Niko Šoljak, prof. ing.

 

INDEX