U Hrvatskoj nema potrebe za više od četiri županije


Mediji nisu podržali paket vladinih privrednih mjera, kaže predsjednik Vlade Ivica Račan, nego su dočekane na nož. Zabrinjava činjenica da mediji unaprijed (Vlada zna, a ne želi znati) znaju da te mjere neće imati nikakav ili veoma mali učinak što je osnovni razlog napada na te mjere. Hvala Bogu da barem netko gleda unaprijed. Umjesto da Vlada razmišlja dugoročnije i predlaže adekvatne zakone koje će dati rezultate, oni napadaju one koji znaju da je to gomilanje propisa za koje se unaprijed zna da će rezultat izostati.
Svi mediji u Hrvatskoj bi podržali Vladin program kada bi ga vlada izradila iz kojeg bi se vidjelo: Gdje smo, što želimo, i gdje nas to vodi i prema kojem redoslijedu treba rješavati pojedine probleme. Posebno kada bi se počeli stvarati temelji počevši od regionalnog preustroja. (Poznavatelji naših prilika znaju da u Hrvatskoj nema mjesta za više od četiri, eventualno pet regija). Dalmacija kao područje je nedjeljiva, historijski, ekonomski i kulturno čini jedinstvenu cjelinu kojoj je interes povezivanje sa Zagrebom i Zagreba preko Jadrana s Italijom i putem Jadrana s čitavim svijetom, a središte Županije s glavnim gradom je Split.
Istra je nedjeljiva i zajedno s Rijekom i otocima sve do Senja čini historijsko ekonomsku i kulturnu cjelinu s glavnim gradom Rijekom.
Zagrebačka regija s glavnim gradom Zagrebom čini jedinstvenu cjelinu s okolicom i središtem Zagrebom kao glavnim gradom Hrvatske.
Osječka regija ima svoju ekonomsku i kulturnu cjelinu sa svojim glavnim gradom Osijekom.
Svaka druga podjela iziskuje više lokalnih vlastodržaca i sukobe s hrvatskom kao cjelinom, tako da im je glavno zatvoriti se u svoja carstva koja na vlastitu štetu i štetu cjeline grade na svojoj privrženosti lokalnoj sredini. Što više otuđuju Hrvatsku od te sredine, njihova cijena kod lokalista je veća.
Ako nositelji vlasti žele napredak hrvatskog naroda i smanjenje broja lokalnih moćnika, koji rade suprotno interesu hrvatske države (a za to ih država plaća) moraju smanjiti birokratsku garnituru, smanjiti broj regija, smanjiti broj općina i početi privrednu reformu s reduciranjem državnog aparata i smanjenja troškova države. Sadašnji državni ustroj po županijama i općinama je rađen s ciljem lakše manipulacije vlašću. Novoj vlasti to nije cilj, ona će regionalnu podjelu izvesti na najracionalniji način za dobrobit svih građana Hrvatske.
Mi svi skupa trebamo shvatiti da politiku trebaju voditi političari, ekonomiju privrednici a u nedostatak pravih zakonskih rješenja ni jedni ni drugi nemaju šanse. To je naša bolna stvarnost koju nećemo i ne želimo priznati. Bez adekvatnih zakonskih rješenja, osiguranja i funkcioniranja pravne države, vrtimo se u krug i čekamo završetak nečijeg mandata. Stvarnost najrealnije oslikava parola na zidu SDP prostorija
Da bar imamo, ono što nemamo. Zlobnici su zamijenili riječi: »Nemamo« s riječi »Imamo« i sada piše: Da bar nemamo ono što imamo. Što je bolje: Imati ili ne imati, vrijeme, iz dana u dan, daje odgovor na to pitanje.
NIKO ŠOLJAK
Poreč


 

INDEX