Broj: 01 – 33/06

Poreč, 9.lipnaj 2006.godine.

 

                                                          REPUBLIKA HRVATSKA

 

                                                                        Predsjedniku Sabora RH

                                                          Predsjedniku Republike Hrvatske

                                                          Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

                                                          Ostalim  utjecajnim osobama hrvatske                                                                    političke stvarnosti.

 

Predmet: Molba Predsjedniku Sabora RH. i drugima

               da daju podršku  kako bi molba bila uvažena.

 

Poštovani gospodine Predsjednice Sabora Republike Hrvatske gosp. Vladimire Šeks!

 

           Molim Vas da sazovete Sabor RH i donesete jasnu ocjenu po pitanjima vrednovanja Domovinskog rata, njegovih boraca i žrtava te ratne štete za vrijeme srpske agresije. Sukladno tim ocjenama pristupite utvrđivanju ratnog zločina i kriminala na hrvatskom tlu proteklih godina.

            Mislim da Sabor RH, kao najviše zakonodavno tijelo RH, ima obavezu prema BOGU, Hrvatskoj državi i Hrvatima u zemlji i izvan nje, obavezu prema sadašnjim i  budućim generacijama.

            Dužni ste našem narodu osigurati pravo da piše istinu o svojoj povijesti kako se u budućnosti ne bi sramio nečeg čistog i plemenitog, kako ne bi kao agresor osjećao grižnju savjesti prema tobožnjim žrtvama koje nije ni skrivio ni izazvao vodeći svoj oslobodilački rat.

Hrvati su gospodari Hrvatske i imaju je pravo braniti, štititi i zaštititi od svakog osvajača, napadača i pokušaja umanjivanja njenog integriteta ili suvereniteta kao ravnopravne države svijeta. Naravno, čuvajući svoje i ne dirajući tuđe.

            Zaboravit ćemo pitanje zašto Hrvatski Sabor tu gestu nije učinio prije deset i više godina. Donesite odluke danas i dokažite da se, kao najviše tijelo RH, odgovorno odnosite prema  Državi i narodu.

            Država bez temelja nema nade za bolje sutra. S obzirom da osnovnim temeljem Hrvatske  smatramo domovinski rat i njegove moralne vrijednosti, ovaj prijedlog smatramo obvezujućim.

 

 

                                                            - 2 -

 

Suđenjem pojedincima, sudi nam se svima. Preko noći smo od žrtve postali agresori. Kao da smo pobrkali neke pojmove. Kako može čovjek koji brani svoju zemlju i narod postati zločinac, a napadač moralna i humana osoba za koju se brine međunarodna zajednica?

            Ne treba biti geograf ni povjesničar da bi se poznavala zemljopisna karta, a na njoj neminovno stoji da je područje ratnih sukoba dio teritorija međunarodno priznate RH.

Polazeći od takovih osmoškolskih činjenica postavimo svijetu pitanje: «Tko je tu bio napadač, a tko se branio??» 

Pa kada i oni, konzultirajući stručnjake, utvrde o čijem se teritoriju radilo, zapitajmo ih: «Zar vi svoju Državu, između ostalog, niste i dužni braniti od 'barbara' koristeći raspoloživa sredstva do kojih možete doći?»

            Treba li nekog podsjećati na zvjerstva i iživljavanja koja smo stoički pretrpjeli?!

Čovjek, ili bolje rečeno zvijer u liku čovjeka, iz trudne je žene izvadio dijete i u njen trbuh ubacio mačiće. Bio on u civilu ili pod uniformom, zar nije kriminalac? Ako dolazi u tuđu kuću i vrši teror, ubija majku i dijete koje se još nije rodilo, kome ćemo suditi? Njemu ili očajnom vlasniku kuće što ga je istjerao??

            Za vaše znanje i ravnanje iznosim činjenicu da se još nikad u povijesti svijeta nije sudilo ni pojedincu ni državi koja se branila. Sadašnjim načinom rada Hrvatske Vlade, Sabora,  Predsjednika Države i drugih institucija RH stječe se dojam da smo unaprijed proglašeni krivim.           Umjesto da smo ponosni na naše HEROJE, mi im sudimo, progonimo ih i trpamo u zatvore, zaboravljajući da dok nas je većina u hladovini ispijala hladno pivo, oni su ginuli. Umjesto naših, svoje su glave stavljali pred metak. Gospodo gdje je tu pravda i kakav je to moral koju službena hrvatska politika provodi prema svojim braniteljima?

            Ako znamo tko je napadač i tko je pobio desetine tisuća Hrvata, trebamo li mu danas pljeskati i dati radno mjesto? Osigurati mu bolji život?!

            Koliko je otkriveno zločinaca koji su izvršili genocid nad Hrvatima? Koliko je otkriveno pljački hrvatske imovine? Koliko je otkriveno silovanja Hrvatica (samo zato što su Hrvatice)??     Koliko ih je odvedeno i natjerano na prostituciju sa napadačima?? Čak i sa UMPROFOR-cima zaduženim da ih štite?? Zar smo zaboravili patnje tih osoba kojima je   život uništen?!!

            Kakvu su zaštitu imali Hrvati u Kninu? Tko je odgovoran da je Hrvatska četiri godine  bila okupirana? Tko je odgovoran za ratne štete u Hrvatskoj? Gdje je tu službena vlast RH da te zločine ispita i procesuira?

            Ne, krivi smo mi što smo se branili, borili za pravdu, štitili svoje ognjište… Često i goloruki! Ako je i od svijeta – previše je!!!

Žalosno je što se navedene stvari prešućuju.

            Zato Vam se još jednom obraćam te aludiram na Vašu savjest i svijest. Donesite ponosno službenu ocjenu prethodnih zbivanja i postavite je kao temelj za sva naredna djelovanja kako više ne bi dolazilo do ovih, krajnje bizarnih, suđenja i licemjernih ucjena.

 

                          ZA HRVATSKI NAROD I DRŽAVU

                                                moja malenkost,

 Niko Šoljak (predsjednik HSSD-a)