Otvoreno pismo upućeno Hrvatskom saboru

Predmet: Ministarstvo za dijasporu
Internacionalni klub hrvatskih iseljenika, povratnika i investitora iz dijaspore na svojoj sjednici održanoj 09.02.2001. godine traži od Sabora Republike Hrvatske i to:
1. Da uvede Ministarstvo za dijasporu
2. Da se ubrza povrat oduzete imovine
3. Da se omogući dijaspori sudjelovanje u pripremi Zakona Republike Hrvatske

OBRAZLOŽENJE
Odnos građana koji žive u Hrvatskoj i onih koji žive diljem svijeta sa svojim potomcima je cca 1:1.
Građani Hrvatske i njihovi potomci diljem svijeta raspolažu sa ogromnim ljudskim i materijalnim potencijalima koji su spremni dio znanja i kapitala uložiti u svoju domovinu Hrvatsku.
Građani Hrvatske su pomogli kod stvaranja države Hrvatske. Dali su ogromna sredstva kako bi Hrvatsku obranili od srpske agresije. Dobili smo svoju državu Hrvatsku u čije temelje je ugrađeno mnogo patnji, znoja i krvi. Mnogi su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države. Dijaspora je dala moralnu i materijalnu vrijednost. Nažalost nikad nitko tim građanima nije položio račun, gdje su i zašto, uložena tolika sredstva.
Mnogi su svoju ušteđevinu donijeli u hrvatske banke, koje su propale, a time i cijeli njihovi životni trud. Srušili su se ideali nastalo je nepovjerenje prema ljudima u vlastitoj domovini. Ne samo da su financijski oštećeni, nego su moralno iznevjereni. Teška je to sudbina, teški su to trenuci.
Mnogi se od tuge i pada nikad nisu oporavili. To je tragedija koja se nije smjela dogoditi. To je tragedija koje se trebaju stidjeti svi oni koji su, na bilo koji način, učestvovali u tim radnjama.
Bez obzira na sve pronevjere, prevare i laži domovina Hrvatska je u srcima građana Hrvatske ma gdje bili. Putem Hrvatskog IKHIPID u suradnji sa Saborom Republike Hrvatske, Vladom Republike Hrvatske i drugim politički odgovornim predstavnicima vlasti, želimo vratiti povjerenje u Hrvatsku. Vjerujemo da vlast ima dobre namjere. Dijaspora želi u toj vlasti učestvovati i sama odlučiti o svojoj sudbini.
Molimo Vas da udovoljite našim zahtjevima, prihvatite nas i uvažavajte kao građane Hrvatske.
Unaprijed hvala uz cijenjeno štovanje !

Poreč, 09. veljače 2001. god.
Predsjednik Kluba:
Niko Šoljak


 

INDEX