REPUBLIKA HRVATSKA
Vlada RH
Gosp. Ivica Račan
Trg Sv. Marka 7
10 000 ZAGREB


Poštovani gospodine Predsjedniče!

Kako znate, 23. svibnja ove godine održan je Prvi Sabor Hrvatske Dijaspore. Poslali smo Vam Odluke, Zahtjeve i Prijedloge, te zamolili da se Sabor RH očituje o istima. Ponovno smo obnovili zahtjev 15.10.2002. god. poslali smo Vam Zbornik Prvog Sabora Hrvatske Dijaspore kojeg niste htjeli primiti.
Prošlo je šest mjeseci od naše molbe, a Vi niste stavili na dnevni red Odluke i Zahtjeve Dijaspore, što nas veoma čudi, kao da Dijaspora nije sastavni dio Hrvatskog Naroda. Znači li to da ignorirate Dijasporu i njene zahtjeve? Ponavlja se pitanje da li vladajuća ekipa u Hrvatskoj priznaje Dijasporu kao sastavni dio hrvatskog naroda, da li Dijaspora ima ikakva prava u Hrvatskoj kada se njeni zahtjevi niti ne razmatraju u Saboru RH. Da li je Država Hrvatska država svih pripadnika Hrvatskog Naroda koji prema toj državi imaju prava i obveze ili je Hrvatska država država vlastodržaca o čijoj milosti i li nemilosti ovise prava hrvatskog Naroda.
Gospodine predsjedniče Zlatko Tomčiću, jednom ste u Dubrovniku izjavili da je Hrvatska država država svih pripadnika Hrvatskog Naroda, što smo mi u Dijaspori isticali kao pozitivan primjer, misleći ipak da se odnos prema Dijaspori mijenja. Nažalost, razočarani smo jer se nastavlja i produbljuje jaz između aktualne hrvatske Vlasti i Dijaspore. Dijaspora je nepoželjna kao što je bila i za vrijeme Jugoslavije. Vašim odnosom prema Dijaspori natjerali ste nas da Vam ovo pišemo i tražimo direktan i kvalitetan odgovor od Vas kao čovjeka i od Vas kao Predsjednika Sabora Republike Hrvatske.
Dostavili smo svim saborskim zastupnicima sažetak Odluka, Zahtjeva i Prijedloga Prvog Sabora Hrvatske Dijaspore. Vjerujemo da ćete naći načina staviti to na dnevni red i omogućiti saborskim zastupnicima da se o istima raspravlja te da se očituju podržavajući te Odluke, a Vaša šutnja i ignoriranje Dijaspore dovodi u sumnju dobre namjere hrvatske Vlade i Sabora prema 4 milijuna pripadnika Hrvatskog Naroda koji žive diljem svijeta, što ne vjerujemo da je točno, te Vas molimo da stavite na dnevni red Sabora raspravu o Odlukama, Zahtjevima i Prijedlozima Prvog Sabora Hrvatske Dijaspore, po mogućnosti što prije.
Hvala, uz štovanje.

Poreč, 07.11.2002.god. Koordinator:
Niko Šoljak prof. ing.


 

INDEX