Bez mladih nema buducnosti, a bez njih nije lijepa ni sadašnjost. Ucinimo sve da se glas mladih cuje što dalje. Proslijedite ovaj mail prijateljima, znancima, svima onima koji ce u ovom znati prepoznati temelje zajednicke buducnosti.

Hvala.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HRVATSKA MLADEŽ

SLUŽBENO GLASILO I. SABORA HRVATSKE MLADEŽI

ODRŽANOG 12-14. LIPNJA 2004. GOD. U PORECU

BUDUCNOST PRIPADA NAMA

Prvi Hrvatski sabor mladih održan je u subotu, 12. lipnja 2004. godine u hotelu ''Pical'', Porec, na inicijativu njezina osnivaca i predsjednika Romana Glasa i uz pomoc gs. Nike Šoljka ( pocasnog clana Hrvatske mladeži ) koordinatora Hrvatskog Svjetskog sabora, pod cijim je pokroviteljstvom održan navedeni skup.

Nazocni su bili predstavnici iz zagrebacke, osjecke, rijecke i splitske podružnice

Hrvatske mladeži te gs. Niko Šoljak, koordinator Hrvatskog Svjetskog sabora ( prije Internacionalnog kluba hrvatskih iseljenika, povratnika i investitora iz dijaspore ). Na tome skupu analiziran je trenutni položaj mladeži u svim sferama društva kada je jednodušno zakljuceno da je taj položaj nezavidan i neadekvatan udjelu mlade populacije u društvu. Dakle, ukoliko vec buducnost pripada mladeži, onda se ona vec sada mora ukljuciti u njeno kreiranje. Mladež ima progresivnije ideje, vecu energiju i želju da budu pokretaci razvoja. Da bi se to ostvarilo oni moraju zauzeti svoja mjesta na kljucnim položajima kako društva, tako i države u cjelini. Ukratko, moraju postati aktivni subjekti, a ne pasivni objekti u društvu koje još uvijek luta po svojoj povijesnoj zbiljnosti. Medutim, da bi to postali nužne su odredene promjene u organizaciji i funkcioniranju udruga. Mladež mora biti jedinstvena, jer jedino kao takva može postati snaga i faktor koji ce jezicak vage u sferi društvenih zbivanja gurnuti u pravu stranu i izboriti se za svoje vlastite interese, za svoje vlastite ciljeve.

Na ovom I. Saboru hrvatske mladeži kroz obilje raznih tema analiziran je položaj mladih i njihovo sudjelovanje u odnosima prema državnoj vlasti, u sferi medunarodni odnosa i procesa globalizacije te što je posebno važno uloga mladeži u izradi i provedbi državne strategije razvoja.

GLAVNE TEME SABORA

1. 1. Mladi i njihovo sudjelovanje u obrazovnom sistemu Hrvatske,

2. 2. Mladi i njihovo sudjelovanje u politickom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske,

3. 3. Mladi i njihova uloga u medunarodnim odnosima Hrvatske,

4. 4. Mladi Hrvatske u procesu globalizacije,

5. 5. Informacije u službi mladih pripadnika Hrvatskog Naroda u domovini i izvan domovine,

6. 6. Mladi i njihova uloga u razvoju Hrvatske,

7. 7. Mladi i njihova uloga u izradi strategije razvoja Hrvatske.

ZAKLJUCCI SABORA

Da li mlade u Hrvatskoj ocekuje lijepa ili smješna buducnost - nije baš svejedno!

OTVORENO NEZADOVOLJSTVO

U Hrvatskoj odnos prema mladima nije na zavidnoj razini, prakticno su prepušteni sami sebi, prevladava osobni interes dok se opci interes zanemaruje.

Sadašnja organiziranost mladih koji su organizirani u 334 organizacije ne odgovara, nije efikasna niti može zadovoljiti mlade Hrvate.

Zadatak je organizacije HRVATSKE MLADEŽI objediniti sve mlade Hrvate u Hrvatskoj i svijetu koji žele biti aktivni cimbenik hrvatskog društva, organizirati mlade po svim podrucjima Hrvatske kako bi mogli sami pronalaziti nacina od politicara i gospodarstvenika u svom gradu kako bi se izborili za ono mjesto koje im kao mladim ljudima pripada.

Putem Udruge HRVATSKA MLADEŽ plan je organizirati onaj dio pripadnika mladih koji su sposobni dignuti se iznad stranackih, vjerskih i drugih opredjeljenja, koji imaju samo jednu stranku, a to je Hrvatska i mladi Hrvatske u Hrvatskoj i u svijetu.

Svugdje i na svakom mjestu demokratskim sredstvima suprotstaviti se svakoj podjeli mladih, bilo po stranackoj, vjerskoj ili nekoj drugoj podjeli, koja osobnim interesima podreduje opce.

Mora se naci nacin kako mladima osigurati prostor i sredstva za rad kako na nivou svake politicke organizacije tako i na nivou Hrvatske i medunarodnim sferama gdje mladi i te kako mogu pomoci pri ukljucivanju Hrvatske u europske i druge medunarodne asocijacije, gdje za takva udruženja Hrvatska ima interes.

Mladi Hrvatske moraju putem sistema vlasti osigurati posao u Hrvatskoj te stvoriti uvjete za povratak mladih iz Dijaspore, prakticno promijeniti praksu odlaska mladih iz Hrvatske u praksu povratka mladih Hrvata iz svijeta u Hrvatsku.

Tražimo od našeg pocasnog clana gosp. Nike Šoljak, predsjednika Hrvatskog Svjetskog Sabora da nam i ubuduce pomaže posebno na uspostavi kontakata sa mladima u svijetu, kako bi zajednicki radili na njihovom povratku u Hrvatsku.

Molimo sve mlade pripadnike hrvatskog naroda u Hrvatskoj i u svijetu da nam pomognu svojim aktivnim ucešcem, prijedlozima, zahtjevima i preporukama, kako bi prihvacen program na Prvom Saboru Hrvatske Mladeži zajednicki realizirali, dopunjavali i time pronašli put kojim trebamo ici u bolju buducnost.

Zahvaljujemo se svima, koji su nam pružili moralnu i materijalnu podršku, kako bi mogli ovaj prvi korak napraviti.

Molimo sve predstavnike medija u Hrvatskoj da svojim korektnim, konstruktivnim i istinitim izvještajima pomognu mladima kako bi lakše pronašli put ka boljoj i sretnijoj buducnosti.

Predsjednik Hrvatske Mladeži

Skup je otvorio predsjednik Hrvatske mladeži g. Roman Glas pozdravljajuci sve prisutne i zahvaljujuci im što nisu žalili truda ni sredstava da budu prisutni, da daju svoj udio kako radu Sabora tako i zakljuccima koji ce iz istoga proisteci.

''Cilj nam je ( navodi g.Glas ) da budemo partner vlasti, da joj pomognemo da objektivno sagleda znacaj, položaj i probleme hrvatske mladeži te da poduzme potrebne mjere kako bi se to stanje popravilo. Takoder želimo napraviti neraskidivu vezu hrvatske mladeži u domovini s onom u dijaspori u svim segmentima društva te ukljuciti iste u sve bitne europske i svjetske organizacije.''

Nakon uvodnog pozdravljanja i zahvaljivanja sa strane predsjednika Romana Glasa rijec je preuzeo naš pocasni clan Niko Šoljak. Isti je izrazio svoje zadovoljstvo okupljanjem mladži držeci da ovakvi skupovi trebaju imati potporu države buduci da su na tragu toliko željenog nacionalnog jedinstva. Mladi imaju energiju za promjene, imaju ideje – i trebaju samo priliku. Ja se zalažem da im se ona pruži cim prije – zakljucio je u uvodnom djelu Šoljak.

pocasni clan gs. Niko Šoljak

Isti je naveo kako „zadatak koji ste postavili ispred sebe nije jednostavan i lak , ali sada kada ste krenuli morate izdržati do kraja. Ovo je povijesni trenutak i ono što ucinite od danas osjecat ce generacije poslije Vas. U Hrvatskoj djeluju 343 organizacije mladih koje do danas nisu na nivou države pokušale stvariti jedinstven program“.

Nakon Domovinskog rata stare strukture su uništene, a nisu postavljene nove. Mladi su prepušteni sami sebi. Droga i alkohol su poznati problemi. Društvo RH je u moralnoj krizi.

Iz društvenog u stvarno beznade: da li je ovo perspektiva hrvatske mladeži?

Moral je osnovno mjerilo covjeka, pa zato kažem da je hrvatsko društvo u moralnoj krizi. Danas Vi ovdje stvarate organizaciju buducnosti ciji se program nikada ne smije prikloniti niti jednoj vlasti, vjeri... Najbolje bi bilo kad bi Vaša organizacija bila podijeljena po regijama i da pronikne do svakog mjesta u RH, te da se povežete sa mladina iz Dijaspore.

Vaš zadatak je preuzeti inicijativu i nametnuti se posvuda. Od '90.-tih do danas se ništa nije ucinilo i postoji velika praznina koju Vi morate popuniti. Kroz narednih godinu dana Vaš je zadatak objediniti sve organizacije mladih u Hrvatski svjetski odbor mladih, postaviti se kao vode i nametnuti se posvuda. Nakon njega je rijec preuzeo predsjednik Roman Glas dodajuci kako ''... put je težak, ali kvalitetni smo ljudi koji u svojim regijama trebaju naci iste takve s kojima možemo krenuti u akciju. Treba djelovati lokalno da bi se pomaknuli globalno. Samo treba naci ljude, dati im smisao i raditi....'' i nakon cega išcitavajuci dnevni red po tockama rijec prepušta Slavenu Šernhorstu

Slaven Šernhorst

koordinator zagrebacke regije

koji govori više o prvoj tocci navedenoj u dnevnom redu prvog Sabora hrvatske mladeži.

MLADI I NJIHOVO SUDJELOVANJE U OBRAZOVANJU

Kao i uvijek, pocet cemo s problematikom i to od pocetka osnovne škole.

Mali prvašici nose torbe vece od njih samih koje nerijetko teže i po 10 kg, a u torbama anarhija!

Knjige raznorazne, svaka od drugog nakladnika, po nekoliko njih za jedan predmet, pa pribor, pernice, papuce, cijelo cudo...

Taj problem se provlaci kroz osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje i ne utjece samo na ucenike. Svake godine se mijenjaju udžbenici, stare knjige ne mogu koristiti mladi brat ili sestra.

Postavlja se pitanje tko to lobira za raznorazne nakladnike da baš njihovi «kvalitetni» udžbenici budu u nastavnom programu i zašto se to tolerira ? Dogada se da unutar istih, npr. 7. razreda ucenici koriste razlicite udžbenike iz istih predmeta po razlicitim školama.

Udžbenici -. stvar nacionalne važnosti ili stvar biznisa?

Roditelji se strahovito financijski opterecuju kupovanjem knjiga, bilježnica i svog drugog školskog pribora. Besplatne knjige bar za one manje platežne moci ?

Kako bi mi rekli: - Moš mislit !

Nakon svih tih izdataka, što još prosjecni hrvatski roditelji mogu priuštiti svojoj djeci? Ne mnogo. Nekakve sportske, glazbene, umjetnicke ili neke druge aktivnosti mogu platiti samo oni koji imaju. A takvih nema puno.

Tu se postavlja pitanje izvanškolskih aktivnosti u organizaciji škole. Gdje su ?

U moje vrijeme, a to nije bilo tako davno, ipak sam ja 78. godište, toga je bilo kao u prici. Od izvidaca i optimista do sportskih, dramskih, likovnih i drugih aktivnosti. I to više manje besplatno.

Jasno mi je da ni prosvjetnim radnicima ne cvatu ruže danas, ali oni su taj poziv sami izabrali i mi mladi od njih ocekujemo da ga odraduju po današnjim standardima europskih zemalja. Ništa više! A ni manje.

A srednje škole? Dosad nabrojeni problemi su prisutni i ovdje. Veci problem ovdje je zastarjeli model obrazovanja. Njihovo obrazovanje im mora biti podloga za zapošljavanje i rješavanje egzistencijalnih problema, jednom rijecju osamostaljivanje. Jer mladi nakon završetka srednje škole, neovisno o nastavku školovanja ili ne, moraju biti strucni i spremni za život nas odraslih, za nove izazove. Danas oni to nisu. Neka zanimanja su prakticki izumrla, ali mi i dalje imamo nastavne programe za njih.

S druge strane, u nekim zanimanjima se stvara višak kadra. I tko ce zaposliti te mlade ljude bez iskustva, ali s voljom i željom, kad ih u nekim strukama ima previše. Tako se pojavio strašan trend u vecim gradovima: MLADI ODUSTAJU OD SREDNJE ŠKOLE !!!

Zatim dolazimo do problema visokoobrazovanog kadra. Mislim da možemo reci da su naši fakulteti po kolicini programa ispred europskih ili americkih. Trnovit je put hrvatskog studenta do diplome. Mladi ljudi iz njih izlaze s vrlo velikom kolicinom znanja, možda i prevelikom. Stoga nisu specijalizirani za usko podrucje. Samim time nisu u mogucnosti skupiti potrebno prakticno znanje potrebno za zapošljavanje, pa izlaze s diplomom u ruci ali bez iskustva. S obzirom da se danas u Hrvatskoj diploma ne cijeni previše, ti mladi ljudi koji bi trebali pokrenuti ovu državu svojim velikim znanjem i strucnošcu odlaze razocarani u bolji svijet.

Nedostatak infrastrukture je uvelike prisutan u svim segmentima školstva. Ali ne možemo samo tražiti od «države» da ona, osobno, rješava sve to. Nema inicijative ni volje za urgentnom eliminacijom problema medu nama velikima, a kamoli medu malima. Jer mi smo njihovi modelari, mi ih oblikujemo. I kakve ih napravimo, takvi «modeli» nam izlaze iz škole i ulaze u «stvarni» svijet. Optereceni i frustrirani, nažalost.

Mi mladi imamo prijedloge i ideje za mnoge naše školske probleme, mi ih iznosimo, pricamo o njima, vicemo, ali ne nailazimo na uho koje nas cuje.

SUDJELOVANJE MLADIH U POLITICKOM,

GOSPODARSKOM I KULTURNOM ŽIVOTU

Darko Genc

Koordinator Hrvatske mladeži

O drugoj temi govorio je Darko Genc. Živi u Koprivnici i nakon '97. godine vratio se iz Njemacke. Vodi vlastitu tvrtku u kojoj je omogucio 17 radnih mjesta.

Usporeduje uspon po hijerarhijskoj ljestvici u RH i vani gdje je sam radio, pa navodi primjer ''...mladi covjek u Hrvatskoj nakon diplome dobiva posao u nekoj boljoj firmi, Podravka ili Pliva, i on ce se u njoj penjati do 50 godina i pitanje je da li ce uspjeti doci do vrha. Veliki problem je i predznanje jer da bi covjek nekog mogao trenirati osoba mora posjedovati neko predznaje. Potrebno je preuzeti odgovornost za sebe i za druge. Trebamo stvoriti vlastitu sinergiju da se nešto napravi kroz slijedecih godinu dana.''

Izmišljanje „tople vode“ ne vodi nas u svijetlu buducnost. Treba nam barem vatra...

Mladi ljudi danas u Hrvatskoj potpuno su sa svojim idejama i potrebama gurnuti na rub društva. Ionako nedostatni sadržaji i prostori za ispunjenje slobodnog vremena mladih gase se i marginaliziraju. Mladima se ne ostavlja nikakvog prostora za izražavanje njihove kreativnosti i omogucavanje potrebne im zabave i edukacije kroz kulturne, športske i druge programe.

Veliki postotak mladih je danas potpuno pasiviziran, bezvoljan i nezainteresiran za bilo kakva dogadanja, osim onog nužnog kao što je ispunjavanje školskih, odnosno fakultetskih obaveza i onog više zabrinjavajuceg kao što je besciljno provodenje vremena po kaficima i ulici.

Za takvo stanje krivi su gradovi i država koji nisu pokazali dovoljno interesa i sluha za potrebe mladih ljudi za zabavnim, kreativnim sadržajima, kroz koje mladi u najosjetljivijim godinama svoga života mogu pronaci svoj identitet i izgradivati sebe kao odgovornu osobu.

Na njega se nadovezao Niko Šoljak : '' U svakoj opcini i manjem mjestu potrebno je naci po jednog predstavnika mladih koji ce donositi zakone i voditi podrucje. Nijedna odluka ne smije biti donesena bez nas.

Treba napraviti vlastitu infrastrukturu i program.'' Na što Roman Glas kaže da ''...postojecu državu ne treba kritizirati, vec ju trebamo zajedno oživjeti. Mlade danas ne zanima politika, a prema starim Grcima svi ljudi koji se ne bave politikom su idioti, po cemu u Hrvatskoj ima jako puno mladih idiota. Mladi koji nisu idioti trebaju preuzeti stvari u svoje ruke!''

MLADI I NJIHOVA ULOGA U MEÐUNARODNIM ODNOSIMA

Niko Šoljak koji je upoznat sa ovom problematikom kaže da mladi uopce po ovom pitanju ne sudjeluju u nicemu, da ne postoji organizacija koja bi se bavila ovim pitanjima i da bi to trebala biti naša.

Mladi prakticno u medunarodnim odnosima i ne sudjeluju. Vani su mladi mnogo organiziraniji u medunarodne organizacije nego u Hrvatskoj. Ova organizacija bi trebala postati clanicom medunarodne udruge mladih. Hrvatska akademska mladež u Njemackoj je jedna od najaktivnijih. Osjecaju potrebu da nešto treba na praviti. Smatram da se mladi moraju više ukljuciti u medunarodne odnose, da mladi imaju puno toga za reci o mnogim temama u sustavu mladih.

Interes je mladih da u svojoj kuci budemo gospodari, a ne da ju prodajemo, pa da budemo sluge. Dobro bi bilo vladi uputiti pismo sa porukom da ovo što danas imamo sacuvamo i za mlade.

'' Cilj je povezati sve organizacije mladih sa svih kontinenata. Ne budimo sluge vlastite kuce, vec gospodari !''

Mladež je rascjepljena i to je glavni faktor njene slabosti kao politickog i društvenog subjekta

Emanuel Starcevic: Ako se osvrnemo na stanje u jugoistocnoj Europi, možemo reci da su Slovenci jako dobro umreženi na nivou cijele Europe, preko stranih organizacija na podrucju jugoistocne Europe. Mogu primijetiti da mi ne koristimo dovoljno mogucnosti koje nam pruža EU. Treba koristiti njihove mreže i uci u medunarodne odnose.

Niko Šoljak: Vi cete danas ovdje stvoriti subjekt koji ce se moci ukljuciti u razne integracije. Dobro ste primijetili situaciju u Sloveniji, a to isto vrijedi i za Makedoniju i Srbiju. Makedonska zajednica je 20-30 puta manja i oni su prisutni svugdje vani, a Hrvata nema nigdje. U Perthu u Austarlioji predstvnici Austarlijskih Vlasti su mi rekli da oni jednostavno nemaju sugovorenika,kada je u pitanju Hrvatsak Zajednica,koja je organizirana u sedam Klubova.Jednostavno nem jednog predstavniamka Hrvatskog Naroda . Oni ne mogu dati novce jer ne znaju kome, a ne mogu pojedinacno razgovarati sa svih sedam predstavnika Hrvatskih Klubova. Njima treba subjekt koji ce predstavljati tih sedam Klubova. Mi smo ih okupili za stol i rekli da to tako ne može dalje, da se moraju povezati, inace nece dobiti nikad niti dolar. Ista stvar je i sa mladima u Hrvatskoj. Mi smo vec jednom organizirali Sabor mladih u Porecu, gdje su doneseni odredeni zakljucci. Vama danas otvorit ce se mnoga vrata. Zahvaljujuci tehnologiji svijet je danas jedno veliko selo.Tu tehniku treba iskoristiti.Mladi moraju biti informirani biti u žiži zbivanja,kako bi svugdje i na svakom mjestu mogli pravovremeno intervenirati štitii i zaštititi svoje interese.

Predavač iz Osijeka: Ne vidim potrebu da nas fascinira Europa. Oni namecu neki svoj nacin razmišljanja, svoja pravila i standarde. Naša kvaliteta života je bolja kao i opca naobrazba koja je na vrhu svjetske kvalitete.Te kvalitete treba njegovati zadržati i nikako robovati tudima posebno ne onima sumljivih kvaliteta.

MLADI HRVATI U PROCESU GLOBALIZACIJE

Emanuel Starcevic

koordinator osijecke regije

Mladi Hrvatske su trenutno zbog poratnih i tranzicijskih poteškoca u minimalnoj mjeri zastupljeni u globalnim mrežama. Ohrabruje nas cinjenica da ipak postoje kontakti mladih lidera iz Hrvatske s mladim liderima u svijetu, razmatrajuci perspektivu ukljucivanja u globalne procese. Ohrabruje nas cinjenica da imamo širom svijeta Hrvatsku dijasporu koja nam se otvara za suradnju i umrežavanje. Osim toga zbog dobivanja statusa kandidatske zemlje Europske unije otvaraju nam se mogucnosti za suradnju s mladima iz zemalja Europske unije.

Tu su i brojni kontakti s medunarodnim organizacijama na podrucju jugoistocne europe (Bosna i Hercegovina, Crna gora, Srbija, Bugarska, Rumunjska, Makedonija, Albanija) .

Mladi moraju pratiti brzinu promjena, inace ce kotacici stati... Ili barem znatno usporiti...

Zbog svih ti okolnosti Mladi Hrvatske se nalaze u jedinstvenoj povijesnoj poziciji da se brzinom promjena nametnu kao najdinamicnija mlada skupina i preuzmu inicijativu renesanse u regiji i izvan nje, Neka nam Bog pomogne na tom putu!

INFORMACIJE U SLUŽBI DOMOVINSKE I IZVANDOMOVINSKE MLADEŽI

 

O ovoj temi govori predavač iz Osijeka

Kolanje podataka i informacija medu sudionicima bilo kojeg poslovnog procesa od presudnog je znacaja za bilo koju grupu pojedinaca, okupljenih oko odredenog projekta ( ili ideje ) te takoder i za popunjavanje baze podataka , obradivanje podataka i pretvaranje istih u informacije ( generiranje tablica, proracuna, grafova i sl. ). Zbog sveobuhvatnosti projekta HM ( mladi u Hrvatskoj i izvan nje ) i specificnih informacijskih i upravljackih potreba, unutar Udruge na nacionalnoj i dislociranim lokalnim razinama, nalaže se potreba za jedinstvenom internet aplikacijom koja ce zadovoljvati sve gore navedene potrebe korisnika sustava s bilo kojeg racunala s pristupom internetu.

Informacije i komunikacija ukoliko su politicki manipulirani pretvaraju se u karikature

Kao opcija za rješavanje problema komunikacije i upravljanja projektom putem racunala nametnula na se aplikacija koju su kreirali studenti iz Zagreba, a zove se «RUBY MONDAY», sustav koji omogucava povecanje proizvodnih sposobnosti, automatizaciju u obavljanju posla, pravodobnost obavljanja zadataka, vremensku definiranost rada, mjerljivost radnog ucinka, povecanje administrativnih sposobnosti, izbjegavanje višestrukog unosa podataka, pretraživost elemenata, povecanje upravljackih i integracijskih sposobnosti.

Marko Piškorjanac: Napominjem da je baza podataka od iznimne važnosti zbog podataka koje u nju dolaze, njihovog pregledavanja, sortiranja te pretvaranja istih u informacije koje ce, nakon takve obrade biti minimalne, ali dovoljno jezgrovite za komunikaciju i daljnje korištenje u službi mladih Hrvatske i svijeta, te svih koji se tako osjecaju.

Web je u posljednjem desetljecu jedan od važnijih medija u službi što bržeg širenja informacija, kojih je na njemu mnoštvo te se nije lako snaci, niti iskusnim korisnicima, a kamo li pocetnicima. To je dovelo do stvaranja potrebe kreiranja portala koji ce riješiti problem informiranja korisnika i slucajnih prolaznika.

MLADI I NJIHOVA ULOGA U RAZVOJU HRVATSKE

Cinjenica da u gradu Zagrebu kao i u cijeloj Hrvatskoj ( Svijetu ) ne postoje nikakvi prostori za okupljanje mladih, kreativno i konstruktivno provodenje slobodnog vremena djeluje obeshrabljujuce.

Onemogucavajuci ih da se kreativno izražavaju, a time i da razmišljaju, uvodi ih se u jedno stanje apatije i letargicnosti u kojoj su onda podložniji intoksinaciji i držanju “pod kontrolom”, što zbog nekih cudnih razloga nekima danas u Hrvatskoj nažalost još uvijek odgovara.

Puno se govori o problemu droge i mladim ljudima, te se istice da broj konzumenata i ovisnika o raznim opijatima iz dana u dan raste. Jedan od razloga je i to što naše društvo ne nudi nikakve sadržaje mladima u njihovom slobodnom vremenu koji bi ih zaokupirali i odvukli od ulice i droga, a u isti cas im onemogucuje i sve njihove inicijative i pokušaje u korisnom osmišljavanju slobodnog vremena.

Država nije još uvijek prepoznala potencijal i kreativnost mladih i ne daje im šansu za dokazivanjem

Slijedeci bitan razlog toga stanja je i cinjenica da se država nedovoljno brine i za edukaciju i prevenciju nekim konstruktivnim, poticajnim, kreativnim metodama, vec jedinu mjeru za suzbijanje takvih ponašanja mladih odreduje u pooštravanju zakonskih mjera, kojima uvodi pojacanu represiju, metodom od koje se odustalo u vecini zapadnoeuropskih demokratskih zemalja.

Šta je sa mladim umjetnicima i njihovom perspektivom? Nažalost ni oni danas nemaju šanse uspijeti u društvu koje nema sluha za njihovo stvaralaštvo te ih onemogucuje da ga uopce i prezentiraju široj javnosti kako bi barem time dobili nekakvo priznanje za svoj rad.

Mladi ljudi su ti koji bi danas trebali voditi glavnu ulogu u razvoju Hrvatske!!!

Mladi i njihova uloga u izradi strategije razvoja Hrvatske

Sve što nije po mjerilima ljudi u današnjoj vlasti postaje osudeno na propast, a njihova mjerila su mjerila ruralnog mentaliteta koji ne može shvatiti inventivnost, kreativnost, nešto novo, nešto drukcije, ništa što svaka generacija mladih nužno uvijek sa sobom donosi. U Hrvatskoj danas je sve ukalupljeno, a vlast i politicari na vlasti smatraju da ništa u državi, pa tako ni kultura ne može proci bez njihovog blagoslova, zbog cega mladi ne mogu sudjelovati u izradi strategije jer ostaju neshvaceni.

Današnja vlast kao da živi samo za sebe i svoju sadašnjost. Što je s ulaganjem u buducnost? Zašto je toliko nepovjerenje u mlade? Zašto mladi nemaju priliku da nešto naprave u Hrvatskoj i za Hrvatsku?

Mladi su radikalni, revolucionarni, ponekad i ishitreni, ali upravo u tome je njihova snaga i njihova kreativna mogucnost. U suradnji s iskustvom starijih, na ravnopravnoj partnerskoj osnovi država bi bila izbalansirano mjerilo stvari.

I zato, s obzirom da država ne zna kako pomoci mladima u osmišljavanju njihovog slobodnog vremena, ili to radi na neki posve cudan i neadekvatan nacin, Hrvatska Mladež želi barem u jednom segmentu te široke palete mogucnosti ponuditi sadržaje mladima koji ce biti dovoljno interesantni da ih zaintrigiraju, dovoljno pristupacni, prije svega kreativni, edukativni i konstruktivni da im pomognu da nauce razmišljati, da shvate da su važni i omoguce im da se izražavaju te u svemu tome nadu sebe i sa time se identificiraju, a ne s besciljnim lutanjima ulicama, drogom i alkoholom.

Želja nam je okupiti mlade ljude u jednu zajednicu koja ce imati osnovnu namjeru - vratiti, ocuvati i razvijati urbanu kulturu i subkulturu u hrvatskim gradovima, što je prvi uvjet za stvaranje pravih temelja koji bi u skoroj buducnosti bili država tvrdava, a to je naša strategija.

Sav potencijal nalazi se u mladim ljudima, zato želimo dati priliku onima koji znaju i mogu. I mi se želimo ukljuciti u svjetski trend i potpomagati kulturu mladih, jer oni su naša buducnost.

Kada se postigne puno jedinstvo mladih ucvrsti i ojaca njihova uloga u društvu i državi i mladi ce

biti veseliji. Možda cemo tada umjesto izraza zabrinutosti vidjeti izraze zadovoljstva.....?

pošaljite ovaj e-mail svima za koje znate da mogu pomoci da se promjeni polozaj mladih. omogucimo onima kojima pripada buducnost da je sami kreiraju u sadašnjosti. oni imaju energiju, imaju znanje i potrebu za promjene. ono što nemaju jeste – šansa. pruzimo im je.


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.716 / Virus Database: 472 - Release Date: 5.7.2004